به گزارش تبریز جوان، توزیع میوه شب عید در ایامی که تقاضا برای خرید میوه بسیار بالا بوده و قیمتها افزایش زیادی دارند، اقدام مناسبی از سوی دولت و وزارت جهاد کشاورزی برای تامین نیاز شهروندان و تعادل قیمتها بوده است.
امسال در سراسر کشور، بعد از اتمام دوره توزیع میوه شب عید بخشی از این میوهها فروش نرفت و تصمیمگیری در این زمینه با حاشیههای همراه شد.
اخیراً سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران آگهی مزایدهای فروش ۱۲ هزار و ۲۵۰ تن پرتقال و سیب میوه شب عید را منتشر کرده و در آن اقلامی از میوههای تنظیم بازار نوروز ۱۴۰۱ را به مزایده گذاشته که بر طبق این آگهی منتشره ۲ تن سیب و ۵۳۸ تن پرتقال تامسون در سردخانهای آذربایجان شرقی باقی مانده است.
اصل ماجرا چه بود؟
بهمن ماه امسال بود که مسئولان سازمان تعاون روستایی اعلام کردند که ۲۵ هزار تن سیب و ۲۵ هزار تن پرتقال برای ذخیره سازی و عرضه در روزهای پایانی سال توسط این سازمان خریداری شده است.
به گفته شاهمیری مشاور ارشد سازمان تعاون روستایی قیمت خرید هر کیلوگرم پرتقال برای این سازمان ۱۳ هزار و ۵۰۰ تومان و هر کیلوگرم سیب ۱۴ هزار تومان بوده است.
این در حالی است که قراردادهای منعقد شده بین اتحادیه تعاون روستایی به عنوان مباشر سازمان با صاحبان سردخانه نشان میدهد که هر کیلوگرم سیب به مبلغ ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان و هر کیلوگرم پرتقال ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان خریداری شده است همه اینها در حالی است که قیمت عرضه عمده این محصولات در سردخانهها به گواه صاحبان سردخانه و مشاهدات عینی کمتر از این مبالغ بود.
اسماعیل قادریفر رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی ایران در همین مطقع زمانی اما حاشیهها در این زمینه را رد کرده و با اشاره به اینکه با اجرای قانون انتزاع، بعد از ۸ سال مدیریت تنظیم بازار و امنیت غذایی به وزارت جهادکشاورزی واگذار شده است، اظهار داشت: بر اساس مصوبه شورای قیمت گذاری محصولات اساسی کشاورزی در تاریخ ۲۹ آبان ۱۴۰۰ برای خرید و ذخیره سازی میوه های تنظیم بازاری شب عید شیوه نامه اجرایی تعیین شده است که سازمان تعاون روستایی بر اساس آن عمل میکند.
گزارش فارس حاکی است، ذخیره سازی میوه برای تنظیم بازار شب عید در حالی صورت گرفت که پیش از این بسیاری از دستاندرکاران بازار میوه به استناد وضعیت عادی بازار و بالا بودن حجم تولید، اعلام کرده بودند نیازی به ورود دولت نیست. از سوی دیگر کارگر، رییس اتحادیه فروشندگان میوه و تره بار نیز با تاکید بر کاهش خرید میوه از سوی مردم، به این نکته اشاره کرده بود که کرونا و کاهش دید و بازدیدها مصرف میوه را کاهش داده است.
در بحبوحه انتقادات به این وضعیت بود که رییس اتحادیه بارفروشان،مصطفی دارایینژاد اعلام کرد: سازمان تعاونی روستایی زمانی که قیمت پرتقال کف بازار ۷ تا ۸ هزار و ۵۰۰ بوده آن را کیلویی ۱۳ هزار و ۹۰۰ تومان از دلالها خریداری کرده است. این سازمان ۵۰ هزار تن سیب و پرتقال خریداری کرده و تردید نداشته باشید که این محصول از کشاورزان خریداری نشده است چراکه هیچ کشاورزی در شمال کشور این تبریز جوان محصول ندارد بیشترین حجم محصول در دست کشاورزان حداقل ۲۰۰ تن است.
استانها تنها مجری برنامههای تنظیم بازار هستند
مدیر سازمان تعاونی روستایی آذربایجان شرقی در گفتگو با تبریز جوان گفت: برنامهریزیهای مربوط به میوههای تنظیم بازار شب عید سال ۱۴۰۱، به صورت متمرکز توسط کار گروه راهبردی کشوری انجام گرفته و برای اجرا به همه استانها ابلاغ میشود.
رحیم مهردادی افزود: سه نوع میوه، پرتقال تامسون شمال که بصورت متمرکز از طریق کارگروه کشوری خریداری شده و دو نوع سیب قرمز و زرد که تولید خود داخل استان است برای تنظیم بازار میوه شب عید بر اساس سیاستهای ابلاغی کشوری از اواخر سال گذشته تا ۲۳ فروردین ماه سال جاری در غرفههای منتخب در سطح استان در حال توزیع و فروش بود.
وی درباره دلیل عمده اینکه کمترین مقدار سیب در سردخانههای مربوطه استان باقی مانده است، عنوان داشت: از کل سهمیه و سیب خریداری شده کمتر از دو تن سیب در سردخانه ها باقی مانده چرا که سیب به مقدار مورد نیاز و کشش بازار از تولیدات داخل استان تامین و توزیع می شد ولی پرتقال به عنوان میوهای که بصورت متمرکز خریداری و به استانها برای توزیع، ارسال شده و حتی قیمتهای فروش نیز به صورت کشوری مصوب و ابلاغ شده است.
مهردادی در مورد ۵۳۸ تن پرتقال باقی مانده در استان آذربایجان شرقی نیز اظهار داشت: برابر پیگیرهای مستمر مسئولان محترم ارشد استانی، دبیرخانه کارگروه مرکزی اعلام کرده، بر اساس مزایدهای که در طول هفته آتی صورت میگیرد، باقیمانده میوه ها تعیین تکلیف و بفروش خواهد رفت که منتظر اعلام نتیجه و ابلاغ از طریق کار گروه مذکور هستیم.
این مقام استانی در بخش کشاورزی وضعیت و کیفیت این محصولات را مطلوب اعلام و گفت: مطمئنا کیفیت این اقلام درصدهای لازم برای عرضه در مزایده را داشته که بر اساس مصوبه کار گروه راهبردی کشوری، سازمان مرکزی در مورد آن برای برگزاری مزایده تصمیمگیری کرده است.
وی تاکید کرد: اگر تصمیمگیریهای در مورد بازار نورزوی و عرضه در میادین و مجموعههای در نظر گرفته شده توسط سازمان تعاون روستایی برای ارائه میوه شب عید نبود قطع به یقین قیمت پرتقال و سیب در شب عید به بالای ۲۵ هزار تومان می رسید.
موضوع از بین رفتن بخشی از محصولات کشاورزی ذخیره شده هر سال مسالهای تکراری شده است که هیچ گاه دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت به عنوان دو وزارتخانه مسئول تولید و تنظیم بازار در صورت وقوع آن مسئولیتی بر عهده نگرفتهاند و علیرغم تاکیدات فراوانی که به موضوع حمایت از تولید میشود، هر ساله بخشی از محصولات مختلف کشاورزی از قبیل سیب درختی، پرتقال، سیب زمینی، پیاز، گوجه فرنگی و … به علت آنچه که از سوی کشاورزان عدم حمایت از تولید عنوان میشود، از بین میرود و به این ترتیب زحمات و سرمایه کشاورزان نقش بر آب میشود.
هر زمان نیز که داستان مکرر از بین رفتن محصولات کشاورزی و یا اختلال در تنظیم بازار یک محصول کشاورزی مطرح میشود، هر دو وزارتخانه با استناد به بخشهایی از قانون انتزاع خود را فاقد هر گونه مسئولیتی در رابطه با مشکل پیش آمده میدانند و مسئولیت را بر عهده وزارتخانه دیگر میاندازند.
در مجموع قانون انتزاع با جابجایی مسئولیتها هر چند سال یکبار بین دو وزارتخانه جهاد کشاورزی و صمت به بهانه خوبی برای مسئولان این دو وزارتخانه برای شانه خالی کردن از وظایف تبدیل شده است و مشخص هم نیست که قانونگذار بالاخره چه زمانی وظایف را به طور کامل در یک وزارتخانه کاملا مرتبط، متمرکز میکند.
به نظر میرسد پرونده میوههای تنظیم بازاری ابعاد گستردهای دارد. از خرید گران تر میوهها نسبت به بازار تا ابهام در وضعیت شرکتهای برنده برای تنظیم بازار میوه شب عید و حالا مزایده میوه های باقیمانده در انبارها. باید دید ماجرای میوههایی که قرار بود در سفره نوروزی قرار گیرد به کجا ختم میشود.
انتهای پیام/ع
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰