تبریز جوان – لیلا حسینزاده: با توجه به اینکه در ارتباط با SDI شناخت بسیار کمی وجود دارد، عملکرد دستگاههای اجرایی در این عرصه نه فقط در استان بلکه در سراسر کشور بسیار محدود است.
SDI در واقع زیرساخت دادههای مکانی و کار آن تسهیل دسترسی به دادههای مکانی بروز، دقیق و صحیح برای کاربر و تولید کننده است؛ یعنی اگر فردی به عنوان کاربر دیتا نیاز به دسترسی به دادههای مکانی داشته باشد SDI این امکان را فراهم میآورد و تولید کننده دادههای مکانی هم میتواند دیتاهای خود را در بستر SDI توزیع و منتشر کند.
اما بحث کاربرد اطلاعات مکانی است که ایجاد SDI را ایجاب میکند و تا کاربرد نباشد دسترسی به اطلاعات هم اهمیتی نخواهد داشت. کاربرد اطلاعات مکانی مبتنی بر سیستمهای اطلاعات مکانی GIS بوده و این سیستمها امکانی را فراهم میآورند تا اطلاعات مکانی با اطلاعات توصیفی در وسعت و تعداد لایههای بسیار زیاد قابل ترکیب و تحلیل و نتایج آن به شکل نقشه، نمودارهای آماری و سایر قالبهای اطلاعاتی قابل استفاده باشد.
استفاده جزیرهای از سیستم GIS در دستگاهها و کندی حرکت به سمت SDI
«در دستگاههای مختلف استان آذربایجانشرقی سیستمهای GIS تا حدود زیادی شناخته شده هستند و مورد استفاده قرار میگیرند؛ ولی از آنجایی که ارتباط شبکهای باهم ندارند و اطلاعات مورد نیاز به شکل سنتی با درخواست از دستگاههای مختلف دریافت و به همان شکل جزیرهای استفاده میشود، آنطور که باید به موضوع راهاندازی SDI یا زیرساخت دادههای مکانی توجه نمیشود.»
این هشدار را مدیر نقشه و اطلاعات مکانی سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی میدهد و میگوید: اگر بخواهیم به یک SDI قوی و منسجم برسیم در درجه اول باید SDI سازمانی هر دستگاهی ایجاد شود؛ چرا که SDI سازمانی سنگ بنای SDI استانی به شمار میرود.
محمدرضا اکبری تصریح میکند: در حال حاضر شرکت آب و فاضلاب استان اقدامات مطلوبی در زمینه استفاده از GIS حتی به صورت WEB GIS در داخل سازمان متبوع انجام داده است؛ شرکت آب منطقهای نیز از GIS در زمینه تحلیلهای مختلف بهره میبرد.
وی ادامه میدهد: شهرداری تبریز سیستمی را ایجاد کرده که دادههای مکانی را در داخل شهرداری برای استفاده کاربران توزیع میکند و به ژئوپرتال سازمان نقشه برداری کشور هم وصل شده و این امکان را دارد که لایههای دادهها را به صورت سرویسهای اطلاعات مکانی در اختیار کاربران قرار دهد.
اکبری ابراز میدارد: شرکت توزیع برق آذربایجانشرقی در زمینه GIS اقدامات نسبتا مناسبی انجام داده و همانند سازمان جهاد کشاورزی استان آمادگی مطلوبی برای پیوستن به SDI دارد.
مدیر نقشه و اطلاعات مکانی سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی تاکید میکند: در این میان به نظر میرسد دستگاهی که درک مناسبتری از SDI دارد، شرکت آب و فاضلاب آذربایجانشرقی است. این شرکت کمیته GIS را با عضویت دو معاونت و بخش مدیریت شرکت تشکیل داده که حاکی از اهمیت موضوع برای این دستگاه است.
برای ایجاد ساختار SDI به سه امکان پایهای سختافزار، نرمافزار و دیتا نیاز داریم
«برای دستگاههای اجرائی خدماترسان دسترسی به اقلام اطلاعاتی سایر دستگاهها خیلی مهم است. مثلا شرکت گاز نیاز دارد که به دیتابیس شرکت آب و فاضلاب دسترسی داشته باشد و همچنین به اطلاعاتی مثل تعداد خانوار در یک بلوک مشخص برای تطبیق و صحت سنجی اطلاعات و استفاده از آنها در توسعه خدمات نیاز دارد.
برای دستگاههای حاکمیتی مثل استانداری و سازمان مدیریت و برنامهریزی هم آمار و اطلاعاتی مورد نیاز است که بتوانند در پیشبینیهای آینده و برنامههای درازمدت استفاده کنند.»
معاون توسعه و برنامهریزی سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی هم با بیان مقدمه فوق توضیح میدهد: آمار و اطلاعاتی که در SDI ارائه میشود به تائید بالاترین مقام اجرائی دستگاهها میرسد و بدین ترتیب اطلاعات مورد نیاز دستگاهها که دستیابی به آنها قبلا طی روند بسیار طولانی چندین ساله میسر میشد، به راحتی و در کمترین زمان در اختیار مدیران دستگاههای اجرائی و سایر متقاضیان قرار میگیرد.
پرویز محمدزاده میافزاید: میتوان گفت اکثریت دستگاههای اجرایی درگیر راهاندازی سیستم SDI هستند، اما در مرحله اول تمرکز عمدتا روی ۱۶دستگاه اجرایی زیربنایی استان است که تقریبا ۸۰ درصد اقلام اطلاعاتی استان را تولید میکنند.
وی خاطرنشان میسارد: برای ایجاد ساختار SDI به سه امکان پایهای سختافزار، نرمافزار و دیتا نیاز داریم.
محمدزاده تصریح میکند: امکانات سختافزاری و نرمافزاری برخی از دستگاهها برای پیاده سازی SDI ضعیف است. مثلا برخی از دستگاهها از نظر سرور یا سخت افزار مشکلات زیادی دارند و برای رفع این نقیصه پیش بینی کردهایم اداره کل ارتباطات و فناوری اطلاعات از طریق دیتاسنتر استان فضایی اختصاص دهند که برای هر کدام از دستگاههای اجرایی یک سرور مجازی ایجاد کنیم و مسوولیت آن را هم در اختیار خود دستگاه قرار دهیم تا اقلام اطلاعاتی را که لازم است، در سرور اختصاصی خود در فضای مجازی قرار دهند و سطوح دسترسی را هم تعریف کنند تا مشکل سخت افزاری حل شود.
معاون توسعه و برنامهریزی سازمان مدیریت و برنامهریزی آذربایجانشرقی اعلام میکند: نرمافزار SDI طوری طراحی شده است که تمام دستگاههای اجرایی به صورت عمومی و به شکل رایگان میتوانند از آن استفاده کنند؛ دادههای اطلاعاتی هم در واقع دادههای تخصصی هر کدام از دستگاههای اجرایی هستند که خود دستگاهها تا کنون تهیه کردهاند و یا باید تهیه کنند.
وی اذعان میدارد: استاندارد دادههای SDI نیز در قالب اطلاعاتی OGC جهانی تعریف شده که آن را بومی سازی و از روی آن ساختاری تعریف کردهایم تا کارشناسان و کاربران سیستم به راحتی بتوانند از آن استفاده کنند.
انتهای پیام/۶۰۰۲۶
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰