به گزارش تبریز جوان، علی آذریان نویسنده کتاب «تشخّص و هویت آذربایجان» پنجشنبه در آئین رونمایی این اثر اظهار داشت: رشادت و جانفشانیهای ۱۱ ماهه آذربایجان و تبریزیها پس از قائله به توپ بسته شدن مجلس مشروطه و حماسه هشتم دی ۸۸ تنها نمونههایی از زمانسنجی درست و عمل به هنگام مردم این خطه در طول سالیان متمادی است.
وی با اشاره به بررسی موضع قومیتگرایی و ریشهیابی بروز و ظهور جریانهایی مانند پانترکیسم خاطرنشان کرد: آذربایجان فراتر از یک تفکر قومیتی و یک ملت است و نگاه و اندیشهای فراقومی و فراملی داشته است و بر همین اساس در این کتاب موضوع هویت قومی از منظر مکاتب سوسیالیسم، لیبرالیسم و ناسیونالیسم و اسلامگرایی مورد بررسی قرار گرفته است.
آذریان ادامه داد: با تورق در تاریخ شاهد افول و فروپاشی یک به یک مکاتب از سوسیالیسم تا ناسیونالیسم هستیم و در آینده با خلأ مکتب روبه رو خواهیم شد و این تنها مکتب هویتساز اسلام است که جامعیت و قابلیت لازم برای سعادت بشری را دارد.
نویسنده کتاب «تشخّص و هویت آذربایجان» یادآور شد: باید اذعان کرد، هیچ مکتبی مانند اسلام نتوانسته مایه تبلور و بروز و ظهور هویت و تشخّص آذربایجان شود و بر اساس همین ویژگی در مسیر ایجاد تمدن والای جهانی گام برمیدارد و محدود کردن آن به یک موضوع قومیتی و ملی در واقع کوچک نشان دادن ابعاد والای چنین تمدنی است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجانشرقی نیز در این مراسم، تولید این اثر مکتوب را قدمی در جهت تحقق بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «بدون یک روایت درست از تاریخ آذربایجان، هر روایتی از تاریخ ایران ناقص است» عنوان کرد.
حجتالاسلام سید شهابالدین حسینی گفت: در این کتاب علاوه بر تبیین هویت و تشخص آذربایجان به موضوع مهمی نیز پرداخت شده که مربوط به تلاش برخی افراد و جریانها برای جدا کردن هویت و ماهیت آذربایجان از واقعیت ایرانی و اسلامی است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه آذربایجانشرقی با بیان اینکه این موضوع را باید سرآغاز شکلگیری اسلام شیعی در ایران دانست، متذکر شد: تا امروز کتابی با این سبک و سیاق و با چنین محتوا و نگاهی نگاشته نشده و امیدواریم کتاب «هویت و تشخّص آذربایجان» فتح بابی برای تولید آثار بیشتر در زمینه تبیین هویت، تشخص و جایگاه اصیل آذربایجان و مردم آن در حفاظت و تقویت هویت و حقیقت ایران اسلامی باشد.
جواد کریمنژاد ویراستار و تحشیهنویس کتاب «تشخص و هویت آذربایجان» این کتاب با اشاره به محتوای این اثر بیان داشت: استعمارگران در تاریخ معاصر موضوع قومیتگرایی مانند پانترکیسم را با پروپاگاندا و شوهای رسانهای و با اهداف اختلاف افکنانه بزرگنمایی کردهاند.
وی با اشاره به اینکه در ریشهیابی جریاناتی چون پانترکیسم به افکار و افراد یهودی میرسیم، خاطرنشان کرد: کتاب «هویت و تشخّص آذربایجان» با نگاهی علمی و موشکافانه به واکاوی و نقد چنین جریانها و تفکراتی پرداخته است.
کریمنژاد متذکر شد: در بخش دیگری از این کتاب نیز افکار و رویکردهای جریانی سیاسی مورد بررسی قرار گرفته که مدعی وحدت ملی است اما از سالهای ابتدایی ۱۳۰۰ به دنبال اندیشه یکسانسازی فرهنگی بوده و امروز هم لایههایی از آنها به دنبال برجسته کردن و برتری قومی خاص با نفی دیگر اقوام و هویتهای ایرانی اسلامی هستند.
وی گفت: در این کتاب ضمن بررسی مستندات موجود، تلاش شده تا عوامل اثرگذار بر مناسبات و تحوّلات آذربایجان، زبانترکی آذربایجانی و هویّت مردمان این خطّه مورد تحلیل و بررسی قرار گیرد.
وی ادامه داد: بر این اساس مؤلف کتاب، بحث «تشخّص و هویّت مردمان آذربایجان» را به عنوان یک مسأله فرهنگی، اجتماعی- سیاسی نگریسته و با استدلالهای علمی و منطقی که طرح کرده است، باز تعریفی از هویّت آذربایجانی در جهت روشنگری و همگرایی ملّی ایرانیان، ارائه و مقولۀ «هویّتطلبی» و به تبعِ آن «هویّتطلبی مردمان آذربایجان» را وارد گفتمان ادبیات سیاسی و جامعهشناسیِ سیاسی نموده و گامی ارزشمند در معرفی این گفتمان برداشته است.
گزارش فارس حاکی است، علی آذریان، مؤلف کتاب «تشخص و هویت آذربایجان»، فعال و کنشگر مسائل اجتماعی و مدرس دانشگاه در رشته جامعهشناسی است.
وی دارای مدرک دکترای تخصصی در رشته «جامعهشناسیِ سیاسی» است و سالهاست ضمن تدریس در دانشگاههای مختلف تبریز در زمینه مسائل اجتماعی- سیاسی حضور فعال و مؤثری دارد.
آذریان، پیش از این دهها مقاله پژوهشی در زمینههای مختلف جامعهشناسی از جمله «نقش مشروطیت در تنویر افکار مردم ایران»، «نقش رسانهها و وسایل ارتباط جمعی در تبیین حقوق شهروندی»، «نقش تبریز در مشروطهخواهی و عدالتخواهی»، «کالبدشکافی قیام ۲۹ بهمن تبریز» و… به رشته تحریر در آورده و در کنفرانسهای کشوری و بینالمللی ارائه داده است.
انتهای پیام/۶۰۰۱۵/س
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰