«امیر موسوی» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی تبریز جوان، درباره سفر مصطفی الکاظمی نخستوزیر عراق به ریاض و تهران گفت: سفر به عربستان سعودی و ایران، نخستین سفر خارجی مصطفی الکاظمی در مقام نخستوزیر است. او بعد از این سفرها هم به آمریکا سفر میکند.در واقع نخستین سفرهای خارجی نخستوزیر عراق نیز به تهران، ریاض و واشنگتن است.
وی ادامه داد: سفر الکاظمی در حالی انجام میشود که دولت او، دولت موقت است و با مسائل جدی هم روبهرو است. موضوع خدمترسانی و معیشت مردم، مقابله با کرونا و برگزاری انتخابات زودهنگام مسائلی هستند که او در یک سال آینده با آنها درگیر است که در دو موضوع نخست، فعلا موفقیتی نداشته است.
الکاظمی به دنبال توازن میان ایران، عربستان و آمریکاست
این کارشناس مسائل عراق با بیان اینکه الکاظمی تدارکی برای برگزاری انتخابات زودهنگام ندیده است، اظهار داشت: پرونده وضعیت امنیتی عراق همچنان مفتوح است چراکه طی دو، سه ماه گذشته داعش تحرکاتی را در برخی از مناطق عراق انجام داده و دست به اقدامات تروریستی زده است.
موسوی درباره اهداف سفر الکاظمی به عربستان، ایران و آمریکا تصریح کرد: الکاظمی در سفرهای خود به عربستان، ایران و آمریکا تلاش میکند نوعی توازن را میان این سه کشور در عراق را ایجاد کند که اگر موفق به چنین کاری شود، دستاورد بزرگی برای او محسوب میشود.
به گفته این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، الکاظمی معتقد است ایجاد توازن میان عربستان، ایران و آمریکا میتواند موجب تحول اقتصادی، آرامش سیاسی و ایجاد نوعی ثبات امنیتی در عراق شود.
ظریف زمان مناسبی به بغداد رفت
وی با اشاره به سفر روز یکشنبه محمدجواد ظریف به بغداد خاطرنشان کرد: سفر ظریف به عراق در زمان مناسبی انجام شد. او در سفر به بغداد با مسئولان عالیرتبه عراقی دیدارهای خوبی داشت که این دیدارها میتواند زمینهساز سفر موفقیت الکاظمی به تهران شود.
موسوی با تاکید بر اینکه الکاظمی در سفر به عربستان و ایران میکوشد میان دو کشور در عرصه منطقهای نوعی میانجیگری انجام دهد، ابراز داشت: الکاظمی ابتدا به ریاض میرود. به همین خاطر هم فکر میکنم الکاظمی در دیداری که با ظریف در بغداد انجام داد، موضوعات و نکاتی را مطرح کرده و سوالاتی هم پرسیده که در ریاض آنها را مطرح و در تهران پاسخ آنها را خواهد داد.
وی با بیان اینکه الکاظمی نخستوزیری است که در شرایط کنونی از پشتوانه و حمایت سیاسی کشورهای منطقه از جمله ایران و عربستان و همچنین آمریکا برخوردار است، عنوان کرد: الکاظمی دارای مقبولیت منطقهای است و اقداماتش میتواند موفقیتآمیز باشد به شرط آنکه یک تیم قوی همراه او باشد.
آرامش میان ایران و عربستان، به سود عراق است
این کارشناس مسائل عراق افزود: الکاظمی اگر بتواند معادلات منطقهای را خوب درک کند، مسائل را مدیریت کرده و در دامان یک کشور نیفتد و بتواند میان کشورها از جمله ایران و عربستان توازن ایجاد کند و در صورتی که آرامش سیاسی میان ایران و عربستان برقرار شود، این موضوع هم به سود منطقه خواهد بود و هم به نفع بغداد میشود چراکه عراق میتواند از توانمندیهای تکنولوژیک، فنی و علمی ایران و از قدرت مالی ریاض بهرهمند شود.
وی شرط موفقیت الکاظمی را در عراق برقراری روابط حسنه با تهران و ایجاد توازن میان ایران، عربستان و آمریکا دانست و یادآور شد: چه بخواهیم و چه نخواهیم، ایران، عربستان و آمریکا و حتی صهیونیستها، اماراتیها و قطریها هم در عراق نفوذ دارند ولی نفوذ سه کشور نخست، بیش از هر کشور دیگری است بنابراین الکاظمی برای موفقیت چارهای جز کار کردن با این سه کشور و ایجاد توازن میان آنها ندارد.
آمریکا و عربستان یک کیلو وات برق هم به عراق ندادهاند
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی درباره سفر الکاظمی به واشنگتن و تلاش او برای میانجیگری میان تهران و واشنگتن بیان کرد: بعید است عربستان و آمریکا به تلتشهای کاظمی پاسخ مثبت بدهند کماآنکه نخستوزیران سابق عراق هم برای میانجیگری میان این کشورها تلاشهایی انجام دادند ولی به دلیل عدم پذیرش موضوع از سوی ریاض و واشنگتن، تلاشهای بغداد به جایی نرسید.
موسوی با اشاره به رویکرد ریاض و واشنگتن به تهران گفت: این عربستان و به ویژه آمریکا هستند که میخواهند همکاری ایران و عراق قطع شود در حالی که مردم عراق به شدت نیازمند برق هستند، صادرات برق ایران به عراق قطع شود.
وی افزود: عربستان و برخی از کشورهای دیگر دو سال است که قول صادرات برق به عراق دادهاند ولی دریغ از یک کیلو وات انتقال برق به این کشور. آمریکاییها برای فروش گاز، راه آهن، ایجاد تاسیسات تولید برق و پروژههای عمرانی قول دادهاند ولی هیچ کدام از این قولها عملی نشده است.
الکاظمی دست به اقدام انتحاری در واشنگتن نمیزند
این کارشناس مسائل منطقه با بیان اینکه سفر الکاظمی به آمریکا در زمانی انجام میشود که ایالات متحده دچار التهابات انتخاباتی است و هم ترامپ و هم الکاظمی از شرایط خوبی برخوردار نیستند، گفت: حداکثری کاری از این سفر انجام شود، یک استفاده تبلیغاتی کوتاهمدت و یک فشار کوتاهمدت به برخی از گروههای مقاومت خواهد بود که به نتیجهای هم نمیرسد.
به گفته موسوی، شاید چیزی میان الکاظمی و ترامپ امضا شود ولی عملیاتی نخواهد شد زیرا بعید است نخستوزیر عراق دست به اقدامی انتحاری در واشنگتن بزند.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰