مشق ایثار و ولایتمداری از روی دست دانشجویان شهید آذربایجان

تبریز جوان– موسی کاظمزاده: هفته بسیج بهترین فرصت و بهانه برای تکریم و بزرگداشت و به ویژه یادآوری دلاورمردیها، ایثار، گذشت، نقشآفرینی و پاسداشت مجاهدات و اعمال خالصانه این قشر است که برای عزت و سرافرازی این خطه مقدس لحظهای تردید نکردند. بنابراین از برکات انقلاب تشکیل بسیج در ۵ آذر ۱۳۵۸به فرمان امام راحل
تبریز جوان– موسی کاظمزاده: هفته بسیج بهترین فرصت و بهانه برای تکریم و بزرگداشت و به ویژه یادآوری دلاورمردیها، ایثار، گذشت، نقشآفرینی و پاسداشت مجاهدات و اعمال خالصانه این قشر است که برای عزت و سرافرازی این خطه مقدس لحظهای تردید نکردند.
بنابراین از برکات انقلاب تشکیل بسیج در ۵ آذر ۱۳۵۸به فرمان امام راحل اشاره کرد که از زمان شروع فعالیت آن (سازمان بسیج مستضعفین) تا به امروز از جمله یکی از مهمترین بازوهای قدرت جمهوری اسلامی ایران بهشمار میرود که مأموریت جذب، آموزش، سازماندهی و بهکارگیری نیروهای داوطلب مردمی را در راستای تحقّق اهداف انقلاب اسلامی و حفظ دستاوردهای آن را بر عهده دارد.
در واقع بسیج شجره طیبه، درخت تناور و پرثمری است که قداست آن، به اندیشه پاک و نیت خالص بسیجیان باز میگردد به فرمان معمار کبیر انقلاب اسلامی ایران تولد یافت و در حال حاضر بهعنوان ستون اصلی نظام به حساب میآید.
امام راحل در این ارتباط معتقد بودند: «اگر به کشوری، نوای دلنشین تفکر بسیجی طنینانداز شد، چشم طمع دشمنان و جهانخواران از آن دور خواهد شد والا، هر لحظه باید منتظر حادثه ماند».
از این رو، بسیجیان اقشار مختلف جامعه و در این میان بسیجیان دانشگاهها از گذشته تا به امروز در عرصههای مختلف کشورمان نقشی پررنگ و سازندهای داشتهاند که نمونه بارز این امر حضور در هشت سال دفاع مقدس، آن سوی مرزها بهعنوان مدافعان حرم، جهاد سازندگی و … است.
مشق ایثار و ولایتمداری از روی دست دانشجویان شهید آذربایجان
با این وجود، واقعیت این است دانشگاهیان و در راس آنها بسیجیان این نهاد همیشه و در همه حال در طول ادوار مختلف تاریخ کشورمان و در راس آنها در زمان جنگ تحمیلی به عنوان نماد ایثار، مقاومت، فداکاری، استقامت، پرچمداران استقلال، آزادیخواهی، مبارزه با استبداد و عدالتخواهی مطرح بودهاند؟ نمود بارز این امر، ۱۶ آذر است که به عنوان روز مقاومت و ایستادگی دانشجویان این سرزمین در برابر استعمار غرب و استبداد و خودکامگی در دفتر تاریخ این سرزمین به یادگار ثبت شده است. تقدیم حدود ۴ هزار شهید دانشجو از ۱۰۶ دانشگاه دلیل دیگر برای اثبات این مدعاست.
از آنجایی که بسیج بهصورت یک نیروی مردمی و فراگیر از تمامی اقشار مختلف جامعه را در برمیگیرد، در این راستا به نقش و جایگاه بسیجیان دانشگاههای استان و در راس آنها دانشگاه تبریز که در کشور از این دانشگاه به عنوان مشهدالشهدای دانشگاههای کشور یاد میکنند، خواهیم پرداخت.
یکی از این دانشگاههای تأثیرگذار در سرنوشت پیروزی انقلاب اسلامی و دوران هشت سال دفاع مقدس، دانشگاه تبریز بوده که به عقیده کارشناسان و بهخصوص بر اساس مستندات و مدارک موجود این دانشگاه در مقایسه با سایر دانشگاههای کشور در دوران قبل و بعد از انقلاب اسلامی و به ویژه دفاع مقدس، نقش تعیینکننده و پر رنگتری داشته است.
در واقع از زمان شکلگیری نهضت و قیام امام خمینی (ره) در سال ۱۳۴۲ و تا به امروز همه آحاد و اقشار مختلف مردم با تقدیم خون یکهزار شهید این نهال نوپا؛ تبدیل به درخت تنومندی شده است.
دانشگاه تبریز نیز در همان اوایل این نهضت بهعنوان عضو کوچکی از این خانواده در آبیاری این درخت سهم تعیینکنندهای داشته که تقدیم هفت شهید در این راه مصداق این واقعیت است.
در این میان شهادت شهید محمد تجلا و شهید محمد باقر رنجبر آذرفام در قیام ۲۹ بهمن ۱۳۵۶ و شهادت شهیدان محمد غلامی و پرویز میرزایی در روز ۱۸ اردیبهشت ۱۳۵۷ در محوطه دانشگاه، حکایت از پیشتازی دانشگاهیان دانشگاه تبریز در سنگر مبارزه با رژیم استبداد پهلوی را نشان میدهد.
شهادت شهید حسن بخشایش در حادثه هفتم تیر و شهید ناصر زمانلو در یک عمل تروریستی را میتوان از جمله دیگر شهدای این دانشگاه در اوایل شکلگیری این انقلاب بیان کرد.
بدون شک و بر همین اساس میتوان گفت که پیشگامی در نهضت انقلاب اسلامی، تقدیم اولین شهید در قیام ۲۹ بهمن، شروع انقلاب فرهنگی از این دانشگاه و بهخصوص پشتیبانی علمی و تجهیزاتی از رزمندگان اسلام در هشت سال دفاع مقدس از جمله افتخارات دانشگاهیان دانشگاه تبریز، در صحنههای خطیر انقلاب اسلامی بوده است.
پای درس بسیجیان شهید مشهدالشهدای دانشگاههای ایران
البته نباید فراموش کرد که دانشگاه تبریز، از گذشته تا به امروز، بزرگانی زیادی را در عرصههای مختلف نظامی، فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی برای سربلندی، سرافرازی و شکوفایی کشورمان تربیت کرده که نمونه بارز آن سرداران و فرماندهان شهید دفاع مقدس است که در این راه نیز نزدیک ۱۰ شهید تقدیم انقلاب کرده است.
سرداران شهید مهدی باکری، فرمانده ۳۱ لشکر عاشورا و محمد حسن کسایی، فرمانده گردان انصار جهاد سازندگی از جمله فارغالتحصیلان و سرداران شهید دیگری همچون حسین امین مقدم، فرمانده واحد عملیات، عبدالکریم بلادی قناد، فرمانده گروهان، محمد حاتمی، معاون گردان، کاظم حجازیفر، فرمانده گردان، عسگر خلفیکشکی، معاون گردان و باباعلی دهقان، جانشین فرمانده گردان از دانشجویان این دانشگاه بودند که با ایمان و عمل و با روش های ابداعی در جنگ تمامی معادلات نظامی و سیاسی جهان را بر هم زدند و نشان دادند که با ایمان به خدا میتوان با کمترین امکانات در مقابل دشمن تا دندان مسلح که از سوی همه ابرقدرتها و دولتهای بزرگ حمایت میشود، ایستادگی کرد و پیروز شد.
ناگفته نماند، دانشگاه تبریز در همان سال اول شروع جنگ تحمیلی حضور فعالی در جبههها داشته و در سال اول این جنگ نه نفر از دانشگاهیان این دانشگاه به شهادت میرسد که نمونه بارز آن شهید فرزاد بهزادبخت قمیصی اولین شهید دانشگاه در اولین ماه جنگ یعنی در تاریخ ۲۲ مهر ۱۳۵۹ در منطقه سرپل ذهاب به شهادت میرسد.
از دیگر شهدای این ایام میتوان به هوشنگ حیدر عربی در سال ۱۳۵۹ در محل آبادان، غلامرضا زیوری در سال ۱۳۵۹ در سرپل ذهاب، محمد صفآرا در سال ۱۳۵۹ در محل محور آبادان- ماهشهر، سعید ایپچیلر در سال ۱۳۶۰ در سوسنگرد، عزیزالله بیات سرمدی در سال ۱۳۶۰در قلاویزان، بهبود پاکنژاد و اکبر طالبزاده تیمورلویی در سال ۱۳۶۰ سوسنگرد اشاره کرد.
افزون بر آنچه گفته شد، دانشگاه تبریز در طول هشت سال دفاع مقدس نزدیک ۱۱۰ شهید تقدیم این نظام کرده بهطوریکه دانشگاهیان این دانشگاه در سال دوم دفاع مقدس نقش و حضور پررنگتر از سال اول داشتهاند و در سال دوم نیز ۱۸ نفر از بهترین دانشجویان این دانشگاه شهید میشوند.
در این میان دانشگاه تبریز در بین سالهای سوم تا هشتم جنگ تحمیلی بهترتیب ۱۵، ۵، ۴، ۱۲، ۵۳ و ۷ نفر از بهترین دانشجویان، کارکنان و اساتید این دانشگاه در راه تحقق آرمانهای جان خویش را فدا میکنند که در طول هشت سال دفاع مقدس، دانشگاه تبریز در سال هفتم این جنگ بیشتر تعداد را یعنی حدود ۵۳ شهید را تقدیم این نظام میکند.
نباید فراموش کرد که دانشگاه تبریز بعد از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ سه نفر از دانشگاهیان خویش را تقدیم آرمانهای انقلاب نموده که شهید سید علیرضا سجادپور در مرداد ماه سال ۱۳۶۷ در پاسگاه زید، شهید غلامرضا شیرینکار سال ۱۳۶۷ در جاده آبادان- اهواز و دکتر عزیز عزیززاده در سال ۸۳ در اثر عوارض شیمیایی از جمله این شهداست.
در کنار موارد بیان شده، گفته میشود دانشگاه تبریز در طول بیش از هفت دهه فعالیت خود فراز و نشیبها و روزهای تلخ و شیرین بسیاری را پشت سر گذاشته ولی هیچکدام از این وقایع و حوادث به اندازه شب ۲۷ دی سال ۱۳۶۵ برای این دانشگاه مقدس و با عظمت نبوده، چرا که در این شب با عروج ۲۲ کبوتر خونین بال برگ زرین دیگری به تاریخ افتخارات دانشگاه تبریز میافزاید که نام آن برای همیشه و در همه حال دورانها ماندگار نموده است.
بر این اساس، در آن شب در پی بمباران ۲۲ تن از دانشجویان و کارکنان دانشگاه تبریز (شهید هاشم اخترشمار، شهید عباس ارشدیپور، شهید بیاضعلی اسدیفرد، شهید یعقوب اسماعیلزاده جیقه، شهید سعید امیرخانی، شهید مهدی امیرکاظمی، شهید سید محسن امینجواهری، شهید مرتضی جابری، شهید عادل جعفری نویمیپور، شهید ایرج (سجاد) خلوتی، شهید حسین رضاپور، شهید علیرضا رضوانجو، شهید مرتضی زمانپور نیاوران، شهید حسین شیرین سرند، شهید شیرزاد شریفی، شهید صدیار صفری، شهید علی فصیح کجابادی، شهید رحمان قفلگری، شهید علیرضا کریمی وفاییپور، شهید محسن محمدی غریبانی، شهید فؤالدین محمودینیا دهشتران و شهید حمیدرضا ملکوتیخواه) که در حال پشتیبانی برای رزمندگان دفاع مقدس بودند، به شهادت رسیدند.
این در حالی است که دانشگاه تبریز در جنگ شهرها یعنی در بمباران هوایی سه نفر از دانشجویان و کارکنان خویش را نیز تقدیم این انقلاب میکند.
از سوی دیگر تعداد دانشجویان شهید استان آذربایجانشرقی ۳۱۲ تن اعلام شده، که برای دانشگاه تبریز افتخار است که از این تعداد، نزدیک ۱۵۰ دانشجوی شهید از این دانشگاه تقدیم انقلاب شده است. با این اوصاف یکی از زوایای پنهان جنگ رژیم بعث عراق علیه ایران، بمباران مکانهای غیرنظامی بود که دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی از جمله آنهاست.
دانشگاه تبریز در بین دانشگاههای کشور در خط مقدم این تجاوز قرار گرفته، بهطوریکه به خاطر شهادت ۲۲ تن از دانشجویان این دانشگاه، بر اثر یورش وحشیانه رژیم بعثی به دانشکده فنی آن در حال حاضر دانشگاه تبریز در بین دانشگاههای ایران به مشهدالشهدای دانشگاههای کشور مطرح است.
بر این اساس، حال از خود میپرسیم، چرا بسیجیان در گذشته و این روزها به عنوان نماد اقتدار، عظمت و پایداری کشورمان مطرح شده اند؟! چرا آنها با آمادگی کامل ایثار تا پای جان رفتند و جاودانه شدند؟! با وجود آنچه گفته شد، سوالهای بیشماری در این زمینه مطرح است؛ از جمله اینکه رسالت و وظیفه نسل امروز در قبال این شهدای بسیجی و در درجه نخست خانوادههای معزز آنان چیست؟
به همین اعتبار، رزمندگان و بسیجیان هشت سال دفاع مقدس کشورمان نیز با نثار جان خود و با الگوگیری از مکتب عاشورا و قیام امام حسین(ع)، موجب حفظ و احیای فرهنگ اسلام ناب محمدی (ص) شدند، بهطوریکه عزت و اقتدار امروز ملت ایران در عرصههای مختلف بهخاطر ثمره خون شهدا و گذشت، ایثار، فداکاری، رشادتها و جوانمردیهای بسیجیان بوده است.
از این رو، شهدای هشت سال دفاع مقدس و در این میان بسیجیان به عنوان نماد ایثار، شهامت، شجاعت، آزادی، استقلال، صداقت، معنویت، افتخار و پایمردی ملت ایران، باید همیشه و در همه حال در فضاى جامعه ما زنده باشند و در واقع، زنده نگهداشتن یاد و نام این شهدا، گام نهادن در مسیر حرکت و راه آنهاست و با برگزاری مراسم یادوارههای مختلف از جمله بر پایی هر چه با شکوهتر مراسم هفته بسیج، دفاع مقدس، قدمی هر چند کوچک برای معرفی و شناساندن راه و آرمانهای شهدا برای آشنایی نسل جوان برداشت.
انتهای پیام/ ۶۰۰۲۳/س
برچسب ها :
ناموجود- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰